Filtrul de habitaclu, este unul dintre consumabilele pe care trebuie să le schimbaţi periodic la maşină în mode obligatoriu! Dacă ţineţi ca aerul pe care îl respiraţi să fie cât mai curat va trebui să acordaţi o mare importanţă schimbării filtrului de habitaclu, cunoscut şi sub denumirea de filtru de polen.

Acest tip de filtru are rolul de a împiedica pătrunderea în habitaclul maşinii a prafului şi de a menţine aerul curat. Majoritatea maşinilor moderne au cel puţin un filtru de polen. Acesta filtrează şi reţine tot ce intră pe la gurile aerotermei poziţionate pe lângă parbriz şi ştergătoare.

Un filtru de polen încărcat cu reziduuri şi cu particule de praf produce un miros neplăcut în maşina, iar în unele cazuri poate duce chiar la formarea mucegaiului şi pătrunderea bacteriilor în habitaclu!

Filtrele de habitaclu pot fi de două feluri
În cazul în care filtrul de polen este mult prea uzat, acest lucru influențează performanţele sistemului de climatizare, ducând la aburirea geamurilor şi parbrizului.

Se recomandă ca schimbarea filtrului de polen să fie făcută la fiecare 15.000 km parcurşi, sau o dată pe an. Totuși, cei mai mulţi şoferi îşi schimbă filtrul de polen atunci când schimbă şi uleiul maşinii.

Filtrele poti fi simple sau cu carbon activ. Cele simple sunt doar niște straturi succesive de obicei din hârtie, iar cele cu carbon activ au printre acele straturi şi bucăţi de carbon activ care ajută la filtrarea eficientă a aerului şi reţinerea mirosurilor şi a fumului.

Cât de important este filtrul de aer al habitaclului
Conform studiilor realizate în anul 2018 în România, 28.000 de români mor din cauza anumitor probleme cauzate de aerul poluat cum ar fi bronşitele, astmul sau bolile cardiovasculare, iar aproximativ un milion de români suferă de afecţiuni respiratorii.

La fel ca și peste Prut, în Republica Moldova apar tot mai multe vehicule, conform ultimelor informații a fost înregistrat deja primul milion de mașini în țară, iar aerul devine tot mai poluat. Astfel filtrul de polen poate fi singura barieră dintre pasagerii din maşini şi aerul care devine tot mai poluat în orașe.

NICIUN COMENTARIU