Se întâmplă frecvent să auzi istorioare cu moldoveni, cărora li s-a interzis să urce la volanul mașinii, în anumite țări, în baza permisului de conducere moldovenesc, preschimbat în model de tip european și eliberat de autoritățile române.

Sunt sigur că toți se întreabă până la urmă, care este poziția oficială a acestor țări, vizavi de permisele moldovenești preschimbate în model european și câtă corectitudine există în acțiunile polițiștilor care interzic șofatul în baza acestora.

Ei bine, noi avem un răspuns și acesta sună în felul următor.

Dacă sunteți posesorul unui permis de conducere de tip european, preschimbat pe unul non-EU și doriți să șofați într-o străină în baza acestuia, trebuie să fiți conștient de faptul că, riscați să nu fie recunoscut! Iar decizia de a recunoaște sau nu, ține de fiecare țară în parte nefiind o regulă generală!

Pentru a fi siguri dacă este sau nu recunoscut permisul preschimbat din moldovenesc în european trebuie să contactați autoritățile acelei țări unde mergeți sau unde sunteți stabiliți.

O puteți face selectând din listă, accesând link-ul înserat europa.eu. Noul permis de conducere de tip EU, conține un cod specific obținut în baza permisului eliberat de țara non-EU și iată un exemplu de cum ar putea arăta. 70.0123456789.NL, unde ultimile două litere sunt simbolul țării.

Cu toate că, legislația europeană prevede ca statele comunitare să recunoască reciproc permisele de conducere eliberate de statele membre UE, se pare că totuși sunt și unele excepții.

Varianta oficială a celor de mai sus, în limba română, o găsiți aici, iar în engleză aici.

Vedeți și:
DIRECTIVA 2006/126/CE A PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI A CONSILIULUI, din 20 decembrie 2006 privind permisele de conducere (reformată)

DECIZIA (UE) 2016/1945 A COMISIEI, din 14 octombrie 2016 privind echivalențele între categoriile de permise de conducere.

Grijă la drum! Dacă ți-a fost utilă informația nu uita să o distribui și prietenilor tăi 🙂

NICIUN COMENTARIU