UTIL: Lupta cu somnul, sau ce faci când deja nu te mai ajută cafeaua!

3395

Evident, trebuie să dormi. Dar, ce faci atunci când nu ai această opțiune și trebuie să ajungi la destinație cu orice preț? Bine, nu chiar cu orice preț, dar totuși trebuie să faci imposibilul pentru a fi acolo.

Și nu doar să ajungi, dar să ajungi cu bine. Pentru asta, ți-am pregătit câteva sfaturi utile care sperăm noi să te ajute și de care să îți amintești atunci când vine vremea. În special dacă rutina pune stăpânire pe situație și adormitul la volan devine aproape inevitabil.

Până a aporni la drum, are rost să menționăm (de fiecare dată) că nici un sfat nu ajută mai bine ca un somn strâns de câteva zeci de minute – o oră. Însă titlul acestui articol este despre cum să încerci să amâni clipa în care poți să te întinzi relaxat și să te odihnești. Așa că…

Inventează exerciții la minut
Pune-ți sarcini pe care să le îndeplinești, pe distanțe scurte, sau la fiecare câteva minute. Să faci o oprire la izvorul din munte până la care mai ai 5 km. Să arunci o privire la casele din satul care urmează peste 10 km, sau să urmărești odometrul când ajunge la o cifră pe cadran, peste 30 de kilometri. Împărțind drumul pe porțiuni și questuri îți simplifici principala sarcină, să ajungi la destinația finală.

Discuții cu și fără interes
Dacă nu ești singur în mașină, o să îți fie de mare ajutor dialogul pe un subiect anume, sau chiar și fără un subiect definit. Simpla interacțiunea cu pasagerul, sau un banal joc de cuvinte care să te țină în priză, o să te ajute să scurtezi timpul și distanța.

Temperaturi reduse
Nu îi ajută pe toți, dar merită o încercare, cel puțin pe o perioadă scurtă și câțiva kilometri vei fi preocupat să afli dacă te ajută sau nu, aerul condiționat, cu câteva grade mai jos.

Renunță la autopilot/tempomat/cruise control
Monotonia te duce în somn cel mai ușor, iar dacă îți limitezi și acțiunile sau implicarea în procesul de condus, fii sigur îți faci rău! Deci pune pe off sistemul de cruise control și fii sigur că tu ești cel care conduce mașina și implicit, ești stăpân pe situație.

Alege traseul potrivit
Nu întotdeauna o autostradă, fie ea cu plată sau gratuită, vă va ajuta să ajungeți mai rapid și în siguranța. Monotonia, de la mersul cu o viteză fixă, mânile pe volan în aceeași poziție, gâtul nemișcat, ochii ațintiți doar pe o direcție, vă pot induce starea de somnolență mult mai ușor decât un drum aglomerat, prin localitate, cu multe curbe, diferite regimuri de viteză și cu peisaje care se schimbă în fața ochilor.

Adițional, citește și asta:

NICIUN COMENTARIU