Pot conduce anvelope de iarnă pe timp de vară? Este întrebarea pe care și-o pun mulți șoferi în speranța de a economisi. Din păcate utilizarea anvelopelor de zăpadă pe tot parcursul anului nu este recomandată.

Pe termen lung, acest lucru vă va costa mai mulţi bani şi ar putea compromite performanţa vehiculului. Anume din acest motiv producătorii de anvelope oferă diferite tipuri de anvelope pentru diferite anotimpuri – cea mai bună opţiune pentru dumneavoastră fiind determinată de mai mulţi factori, printre care climatul, stilul de conducere şi performanţa.

Iată câteva motive specifice pentru care nu se recomandă folosirea anvelopelor de iarnă pe tot parcursul anului.

Ce reprezintă defapt anvelopele de iarnă

Toate anvelopele de iarnă sunt făcute pentru a menţine o tracţiune mai bună în condiţii extreme de frig, pe drumuri îngheţate şi acoperite cu zăpadă. Cauciucul este capabil să rămână mai moale, ceea ce îl face mai flexibil, permiţând anvelopei să se conformeze mai bine drumului în condiţii extrem de reci. Această caracteristică, împreună cu profunzimea adâncimii benzii de rulare şi modelele imprimate pe ea, fac ca anvelopele de iarna să fie ideale pentru condiţii nefavorabile.

Putem să folosim această analogie – încălţămintea sport. Da, poţi purta încălţăminte sport pe plajă sau în zăpadă, dar nu ar fi mai bine să porţi şlapi pe plajă şi bocanci pe zăpadă? Anvelopele de iarnă sunt ca nişte bocanci de zăpadă pentru maşină.

Anvelopele nepotrivite pun în pericol siguranţa

Folosirea anvelopelor de iarnă în alt sezon poate pune în pericol viaţa şoferilor. Există riscul ca anvelopa se explodeze la temperaturi foarte ridicate.

De asemenea, poate apărea uzura prematură. Compoziţia cauciucului la anvelopele de vară faţă de cele de iarna este diferită. Cele de iarna devin mult mai rigide la temperaturi ridicate şi apare uzura. Astfel, la revenirea sezonului rece anvelopele sunt uzate şi ineficiente. Cu cât dimensiunea şanţurilor scade, cu atât siguranţa anvelopei este mai mică.

All-season – Moldovenii preferă să facă economie

Cei mai mulţi șoferi din țara noastră nu-şi permit să achiziţioneze două seturi diferite de anvelope, însă trebuie să ştie că acest lucru poate fi periculos. În sezonul cald o anvelopă de iarnă creşte distanța de frânare şi nu evacuează apa la fel de eficient ca una de vară.

Astfel urmează să faceți alegerea între banii economisiți și siguranța proprie și a pasagerilor din automobilul dumneavoastră!

NICIUN COMENTARIU